Ring och beställ 08 - 501 511 66

Historia


DALARÖBAGERIETS HISTORIA -
​​​​​​​Intervju med Sven och Sally Schultz

Emma Johansson, som ägde bageriet sedan 1908 ville i slutet av 1920-talet få tag i någon som kunde överta bageriet, eftersom hon själv började komma upp i åren.
Gunhild ”Gullan” Westerberg, uppvuxen på båtmanstorpet Yttermanstorp vid Erikstorp vid gränsen till Tyresö socken och med rötter på Dalarö, hade jobbat fyra år i bageriet. Gullan träffade Erik Schultz, som under 20-talet sommartid hyrde en liten stuga vid Djupvik och kärlek uppstod. Gullan sökte arbete i Stockholm, där Erik arbetade på Söderlunds konditori vid S:t Paulsgatan. Erik och Gullan gifte sig och de övertog Billströms konditori vid Folkungagatan och ungefär samtidigt, 1929, föddes sonen Sven. Eriks syster Siri skötte serveringen och Erik och Gullan stod för baket.
​​​​​​​​​​​​​​

När Emma Johansson 1930 erbjöd dem att ta över bageriet, accepterade de och flyttade ut till Dalarö efter ett års uthyrning. Systern Siri, som också flyttade till Dalarö, stod som tidigare för serveringen. De bodde på bageriets övervåning men kök och matplats fanns i nedre våningen mellan brödbutiken och bokhandeln.
Erik var svensk mästare i tyngdlyftning, lättviktsklassen, under 1930-talet, vilket var bra med tanke på mjölsäckarna, 50 kilo, som skulle bäras in i bageriet från förrådet i backen, samt all ved, som skulle huggas, till de vedeldade ugnarna, som fanns kvar in på 40-talet.

Bageriet växte och behövde större lokaler och de tog över den del av huset där tidigare bokhandeln legat. 1939 sänktes golvet och i och med det försvann trappan ut mot Odinsvägen. På 40-talet reveterades bageriet liksom många andra Dalaröhus. Sonen Sven kom att arbeta allt mer i bagerirörelsen och på somrarna hade man många extraanställda. I slutet av 1940-talet hyrde Erik Liljeblads bageri på gamla Baldersvägen 7. Här fick Sven det tunga ansvaret att sköta de vedeldade ugnarna.

1954 gifte sig Sven med Birgitta ”Gittan” från Södertälje. De bodde i huset på Odinsvägen 13 och sonen Arne föds 1956. Gittan arbetade i affären i ca 25 år, då de gick skilda vägar.
Sally Johnson jobbade som affärsbiträde på Dalakonditoriet under mitten av 50-talet men flyttade över till Dalaröbageriet. 1972 köpte Sven rörelsen av fadern. Sortimentet bestod då även av mejeriprodukter, kött, grönsaker, konserver och allehanda produkter som sommargästerna kunde behöva. Sven drev bageriet under mer än 30 år och Dalaröborna blev bortskämda med allehanda bakverk, framför allt Dalarölimpan och smörgifflarna. Arne deltog i baket och stod för dekorering av många tårtor. Sally blev ansiktet utåt fram till försäljningen av rörelsen. Bageriet höll öppet året runt måndag till lördag men hade lunchstängt mellan 12 och 13.30 fram till mitt på 80-talet, då samtliga affärer bestämde sig för att ha öppet hela dagen. Under sommaren började Sven jobba redan kl. 02 och blev som regel inte klar förrän 15.30.

År 2000 sålde Sven Schultz bageriet till familjen Marie och Pierre Palmebring. Maries mamma är fosterdotter till Arvidssons i ”Lilla Bläckhornet”. 2001-12-22 brann bageriet ner till grunden medan familjen Palmebring firade födelsedag ombord på en Finlandsbåt. Hur branden startat är fortfarande inte klarlagt.
Bernt Holmberg blev ny ägare till STG 1AH, 41 och 42 och Dalaröbageriet byggdes upp på nytt. Dotter Kristina Holmberg tog över och drev mellan 2004- 2014 ett populärt konditori och bageri. 2014 köptes bageriet av Lotta Landén som utvecklat bageriet även till Bistro med fullständiga rättigheter.

Följ oss i sociala medier!